RefStripes.com
Football Officiating => NCAA Discussion => Topic started by: Aussie-Zebra on August 19, 2011, 04:17:19 PM
-
Having a discussion with my boss
Team A commits a LBF (live ball foul), during the same down team B commits 2 LBF's. After the ball is dead Team B commits a DBF (Dead ball foul).
Do all LBF's offsett and only the DBF is enforced ?
-
Do all LBF's offsett and only the DBF is enforced ?
Yes, providing that both teams have a LBF prior to any change of possession (if there is one) - the quantity of LBF's is irrelevant. Once you have one (or more) PBF's against each team they all offset. If one of the LBF's is a flagrant foul that calls for player ejection, the guilty player would still be ejected.
-
Thank you sir.
-
The 2011-20112 Rule reference is Rule 10-1-4:
Offsetting Fouls
ARTICLE 4. If live-ball fouls by both teams are reported to the referee, the fouls offset and the down is repeated (A.R. 10-1-4-I and VIII).
Exceptions:
1. When there is a change of team possession during a down, and the team last gaining possession had not fouled before last gaining possession, it may refuse offsetting fouls and thereby retain possession after completion of the penalty for its foul (A.R. 10-1-4-I-VIII).
2. When Team B’s foul is governed by postscrimmage kick rules, Team B may refuse offsetting fouls and accept postscrimmage kick enforcement.
3. Rules 8-3-4-c and 3-1-3-g-3 (during a try or extra period after Team B possession).
-
I read 10-1-4 but our question was regarding whether the DBF was offsett as well. I assumed it wasn't.
Thank you again.